marți, 12 mai 2009

Hrana din comert sau gatita in casa?

Oricat ar parea de ciudat si de greu de crezut, carnea (cruda sau prelucrata termic) nu se recomanda sa alcatuiasca alimentatia de baza a cainelui domestic.

Este adevarat ca prietenul nostru este carnivor, dar prea multa proteina ii poate face rau. O alimentatie strict proteica poate cauza dermatita alergica, o afectiune pe cat de neplacuta pentru caine, pe atat de inestetica - cainele isi pierde parul in zona cozii si pe partile laterale ale corpului, se scarpina incontinuu, pielea se descuameaza si animalul capata adevarate ticuri. In plus, nu trebuie sa uitam ca prietenii nostri canini in stare salbatica devorau vanatul cu tot cu oase, pene sau blana si continutul stomacului (de multe ori vegetal).
Nici resturile de mancare de la masa noastra nu sunt recomandate pentru caine - necesarul de nutrienti al organismului uman nu este acelasi si pentru specia canina; in plus, trebuie sa tinem cont de greutatea si talia cainelui, de cata miscare face zilnic, de varsta... Si aceasta nu ar fi cea mai mare problema, dar alimentele pe care le consumam sunt adesea condimentate (condimentele provoaca gastrite) si contin si ceapa, aliment foarte toxic pentru caine.

Un catel in crestere are nevoie de mai multe substante minerale si vitamine decat animalul adult - ca sa se dezvolte armonios si in ritm normal. Daca aportul de substante necesare este sub cantitatea recomandata sau daca anumite substante sunt asimilate in exces, este foarte posibil sa fie afectat de boli ca rahitismul, oteoporoza, subnutritia si chiar diabetul!

Asa ca raman doua posibilitati: hrana gatita in casa special pentru caine, urmarind un program nutritional echilibrat si hrana uscata, semiumeda sau la conserva din comert. Iti oferim in continuare cateva argumente pro si contra fiecarei metode, ca sa-ti fie mai usor sa alegi varianta care se potriveste cel mai bine atat catelului, cat si stilului tau de viata

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu