luni, 13 aprilie 2009

O nutritie sanatoasa.


Să luăm următorul caz: un pilot de curse are nevoie de o maşină pentru a concura. Iar această maşină are nevoie de combustibil. Şi nu orice fel de combustibil, ci de cea mai bună calitate. Altfel, rezultatele vor fi slabe, indiferent de aptitudinile pilotului.

Situaţia nu este cu mult diferită nici în cazul câinelui tău. Pentru a fi un animal sănătos şi a se simţi în formă, acesta are nevoie de o hrană completă şi echilibrată.

Dar ce înseamnă „completă şi echilibrată"? Nu, nu este suficient să aibă aceste cuvinte scrise pe ambalaj! Nu este suficient ca pe etichetă „să troneze" emblema „hrană superpremium". Tot ce contează sunt ingredientele!

În următoarele numere, revista ta preferată, DogMagazin, îţi va prezenta secretele alegerii hranei sănătoase pentru câinele tău.

Această alegere nu este deloc simplă, iar un necunoscător poate fi indus în eroare foarte uşor de către marii producători de hrană pentru animale. Ambalajele lucioase, frumos colorate ies în evidenţă, în timp ce lucrurile care contează cu adevărat, adică ingredientele, sunt specificate undeva pe spatele produsului, acordându-li-se puţină atenţie.

Bugetele de publicitate ale acestor companii diferă. Dacă unele investesc enorm pentru promovarea produselor lor, încercând să manipuleze consumatorul final prin construirea unui brand puternic, la care principalul lucru care să conteze să fie ceea ce scrie pe ambalaj, altele se bazează pe dorinţa consumatorului de a cumpăra un produs de calitate. Acestea din urmă pun accentul pe produsul în sine şi nu pe ambalaj.

Ce înseamnă un produs de calitate?

Un produs care întruneşte toate condiţiile pentru a îndeplini scopul pentru care este cumpărat.

În momentul în care mergi la cumpărături pentru a achiziţiona hrană pentru animalul tău, ar trebui să te întrebi: ce doresc, de fapt? Vreau doar să-i potolesc foamea câinelui meu? Vreau doar să-i dau ceva cu care să-şi ocupe timpul? Sau îmi doresc să-i ofer un produs care să-l menţină sănătos, să-i ofere energie şi poftă de viaţă?

În continuare îţi vom arăta în cine ar trebui să ai încredere şi de ce.

Răspunsul este simplu: poţi avea încredere în propria judecată. Dar pentru a fi în măsură să iei singur(ă) cea mai bună decizie, trebuie să cunoşti anumite lucruri.

Unii sunt de părere că hrana industrială pentru animale nu poate fi, în niciun caz, sănătoasă. Nu se abţin să facă o comparaţie cu mâncarea din fast-food-uri, plină de conservanţi şi coloranţi artificiali. Or, această supoziţie nu este întotdeauna adevărată.

Hotărârea de Guvern nr. 106/2002 obligă producătorii să respecte anumite reguli. În primul rând, informaţiile înscrise pe etichetă nu trebuie să inducă în eroare consumatorii, la achiziţionarea produselor, în privinţa:

a) caracteristicilor alimentului şi în special a naturii, identităţii, proprietăţilor, compoziţiei, cantităţii, durabilităţii, originii sau provenienţei sale, precum şi a metodelor de fabricaţie sau de producţie;

b) atribuirii de efecte sau proprietăţi alimentelor pe care acestea nu le posedă;

c) sugerării că alimentul are caracteristici speciale atunci când în realitate toate produsele similare au astfel de caracteristici.

De asemenea, în anumite situaţii, legea prevede şi specificarea, în procente, a cantităţii fiecărui ingredient în parte.

Aşadar, înainte de a alege hrana pentru câinele tău, citeşte eticheta! Este destul de simplu şi poate să o facă oricine. Numai că trebuie să ştii să interpretezi ce scrie acolo.

De ce să citeşti eticheta produselor?

Se pot găsi o mulţime de motive, care mai de care mai savante. Dar răspunsul cel mai simplu este următorul: pentru că poţi, vrei şi trebuie!

Oamenii tind să evite să facă ceea ce trebuie. De asemenea, mulţi fug de responsabilităţi. Dar dacă ţi-ai luat un câine, va trebui să-ţi asumi responsabilitatea creşterii acestuia. Iar principala obligaţie care-ţi revine este aceea de a-l hrăni sănătos.[...]


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu