marți, 12 mai 2009

Orezul in alimentatia cainelui

Orezul este un aliment excelent pentru alimentatia cainelui, fiind usor digerabil si bogat in substante nutritive; desi continutul de proteina al orezului este mai scazut decat cel al graului si a altor cereale, faptul ca este usor digerabil (intrucat nu contine gluten) si nu are dezavantajele generate de digestia greoaie a acestora, il face sa fie alimentul de baza care, alaturi de carne si legume, in proportia corespunzatoare, asigura necesarul zilnic de substante nutritive (vitamine, tiamina, niacina, riboflavina) al cainelui.

Orezul este disponibil in mai multe varietati – cu bob scurt, mediu sau lung, decorticat sau nedecorticat – deoarece prin decorticare orezul isi pierde o parte din nutrienti este recomandabil sa utilizam pentru hrana cainelui varianta nedecorticata; din pacate, se gaseste mai greu, in general in supermarketuri. Straturile exterioare ale orezului (cojile) contin vitamina B1, B2 si minerale.

Orezul constituie, de asemenea, pe langa continutul de amino-acizi esentiali, o importanta sursa de carbohidrati, care furnizeaza energia necesara ca organismul cainelui sa functioneze la parametri optimi.

Prepararea orezului

Orezul destinat alimentatiei cainelui trebuie bine fiert. Astfel, veti utiliza o oala de dimensiuni mari, in care veti pune orezul si apa necesara, pe care o veti schimba de 2-3 ori in timpul fierberii. Orezul este facut cand bobul este moale si umflat si daca, sfaramat intre degete, se transforma usor intr-o pasta.

Ultima apa in care a fiert orezul se scurge si orezul se spala sub un jet de apa rece. In cazul in care cainele are diaree sau scaun cu o consistenta prea redusa, nu este necesara scurgerea apei in care a fiert orezul, doarece aceasta are proprietatea de a ajuta la producerea scaunelor consistente. In cazul in care cainele nu are diaree sau scaune moi si ii administrati orezul nescurs de apa in care a fiert, riscati ca animalul sa se constipe.

Astfel pregatit, in orezul fiert se amesteca restul ingredientelor care vor alcatui masa cainelui (carne fiarta si putina zeama de carne, branza, oua, legume fierte sau crude, maruntite sau date prin razatoare). Se poate fierbe inca o data impreuna cu ingredientele adaugate sau se poate servi ca atare, in ambele cazuri dupa ce s-a racit si a ajuns la temperatura camerei.

Nu lasati orezul (si nici un fel de mancare preparata in casa) mai mult de 2-3 ore in vasul cainelui intrucat, mai ales in zilele calde de vara, se acreste. Este de altfel indicat ca mancarea neconsumata la o masa sa fie luata imediat din vasul cainelui si pastrata in frigider, de unde se poate servi mai tarziu, dupa ce a fost in prealabil, cu 20-30 de minute inainte, scoasa din frigider pentru a reveni la temperatura camerei.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu