marți, 12 mai 2009

Sarea in alimentatia cainelui

Clorura de sodiu (NaCl) – sau sarea, dupa denumirea bine cunoscuta – este indicata si necesara in alimentatia cainelui. Este gresita conceptia conform careia alimentele destinate cainelui nu trebuie sa contina sare si, ca urmare, prepararea alimentelor fara acest ingredient esential.

Sarea este un constituent de baza al organismului, asadar este indispensabila pentru cainele sanatos. In plus, catelele care alapteaza au nevoie de o cantitate crescuta de sare in ratia alimentara!

Sarea poate fi evitata in cazul in care ratia cainelui contine o cantitate mare de carne, dar aceasta procedura nu trebuie sa devina o regula, deoarece carnea in exces poate genera boli de nutritie – dermatite alergice si afectiuni ale ficatului. Astfel, se pot oferi cainelui mese mai bogate in carne si mai sarace in sare, dar nu zilnic. Problema care poate insa aparea este refuzul hranei care contine mai putina carne – asadar, este indicat sa pastram in mod normal un echilibru intre cantitatile ingredientelor care alcatuiesc masa cainelui.

Lipsa constanta a sarii din alimentatia cainelui provoaca scaderi ale apetitului urmate de scaderi in greutate (cainele va manca mai putin si, prin urmare, va slabi), parul isi pierde luciul si devine casant (rupandu-se deasupra radacinii, blana capatand astfel un aspect tepos, cu fire de par inegale) sau cade pe zone situate in general la baza cozii, pe spate, la coate si pe lateralele corpului.

Mancarea pentru caini disponibila in comert contine suficienta sare pentru a asigura aportul echilibrat al acesteia in organismul cainelui; in mancarea preparata in casa, sarea se adauga dupa gust, dar nu in exces, mai multa daca regimul alimentar al cainelui implica o cantitate redusa de carne (valabil in special pentru cainii cu probleme ale aparatului digestiv sau cu dereglari metabolice) si mai putina daca ratia implica prezenta carnii in cantitate normala (cca. 30-40%).

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu