marți, 12 mai 2009

Retete culinare dietetice pentru alimentatia cainilor cu probleme ale aparatului digestiv

Daca aveti un caine cu probleme ale aparatului digestiv, fie ca este vorba de o afectiune a ficatului, a bilei, a intestinului sau a oricarui alt segment al aparatului digestiv, este bine ca hrana administrata sa fie dietetica, cel putin pana cand problema se rezolva si, uneori, in functie de gravitatea problemei, pe tot parcursul vietii.

In comert exista hrana speciala pentru caini cu probleme ale aparatului digestiv, dar de multe ori este prea scumpa pentru buzunarul nostru si, prin urmare, suntem obligati sa incercam sa gasim metoda potrivita pentru alimentatia cainelui gatind hrana in casa. Din pacate, fara cunostinte solide de nutritie canina, este greu ca mancarea gatita in casa sa fie completa din punct de vedere al nutrientilor; astfel, pentru a asigura o alimentatie echilibrata, putem varia meniul cainelui folosind o gama variata de retete usor de preparat, carora le va aprecia gustul si care vor rezolva problema impacarii dietei cu aportul de substante nutritive.

Un caine cu probleme ale aparatului digestiv va primi mancare saraca in grasimi, bogata in fibre pe care le poate digera, vitamine din legume si cu un aport minim de proteina. Asadar, la alcatuirea ratiilor de mancare dietetice vom tine cont de urmatoarele proportii:

  • 45% fibra (din cereale);
  • 35% legume;
  • 20% alimente care contin proteina (carne, lactate, ou).

Ca si in alimentatia obisnuita a cainelui sanatos, se evita painea si cartofii, care sunt indigeste si de obicei responsabile de majoritatea problemelor aparatului digestiv al cainelui, datorate alimentatiei (saliva cainelui contine o cantitate scazuta de ptialina, ferment care ajuta la digestia amidonului). Se recomanda ca 1/3 din alimentatia cainelui sa fie compusa din cereale integrale (fulgi de ovaz, fulgi de porumb, grau incoltit, orez fiert, arpacas, mamaliga si, cu precautii, paste fainoase bine fierte si scurse de apa), care suplinesc necesarul de fibra si ajuta digestia.

Legumele se adauga la ratie fierte sau crude daca animalul le accepta: morcov, salata verde. De asemenea, merele sunt indicate, deoarece contin vitamine si sunt usor digerabile.

Carnea (de pasare, fara oase, sau de vaca) se va administra fiarta; este bine sa evitati sa amestecati in hrana cainelui cu afectiuni digestive zeama rezultata din fierberea carnii, deoarece contine grasimi si colagen si digestia acestora solicita ficatul. Lactatele, in special branzeturile, trebuie sa fie slabe (nu se recomanda branza telemea, decat in cantitati mici si desarata) - se recomanda branza de vaci proaspata, laptele batut si iaurtul. Ouale se administreaza fierte si in cantitate mica, o data pe saptamana este suficient.

Ingredientele preparate termic se lasa sa se raceasca in prealabil; ingredientele servite crude se scot din timp din frigider si se lasa pana ajung la temperatura camerei.


Cereale cu iaurt

Cerealele integrale contin suficient de multe vitamine si alte substante nutritive incat sa suplineasca lipsa legumelor, astfel, in conbinatie cu iaurt sau lapte batut, sunt si sanatoase, si apreciate de catre caine.

Ingrediente: 40% cereale integrale, 40% fulgi de ovaz sau de porumb, 20% iaurt / lapte batut.

Se pun cerealele intr-un bol; daca necesita fierbere, se fierb. Se amesteca cerealele cu iaurtul sau laptele batut si se lasa 10-15 minute, sa se inmoaie. Se adauga fulgii de ovaz sau de porumb imediat inainte de servirea ratiei, pentru a nu se inmuia - astfel, prin consistenta lor crocanta, vor curata dintii cainelui.


Paste cu branza si iaurt

Pastele fainoase contin mult amidon - de aceea, se recomanda sa fie administrate cu precautii, in orice caz bine fierte si clatite bine de apa de fiert sub jet de apa.

Ingrediente: 40% paste fierte si scurse de apa, 10% branza telemea desarata rasa, 30% branza de vaci slaba zdrobita, 20% iaurt / lapte batut

Se amesteca pastele cu branza telemea, branza de vaci si iaurtul si se serveste cainelui, caldut sau rece.


Orez fiert cu cereale, branza de vaci si ou

Orezul este un aliment usor digerabil si nutritiv; poate fi folosit regulat si ca baza in alimentatia cainelui cu probleme. Graul si orzul, incoltite, sunt o sursa excelenta de vitamine.

Ingrediente: 40% orez fiert si scurs de apa (apa in care fierbe orezul constipa!), 20% cereale integrale fierte (sau orz / grau incoltit, dat intr-un clocot) 30% branza de vaci slaba, 10% ou fiert maruntit

Se amesteca orezul cu cerealele, branza si oul. Se serveste la temperatura camerei sau caldut.


Orez fiert cu fulgi de ovaz/porumb, morcovi si carne de pasare
Ingrediente: 35% orez fiert scurs de apa, 25% carne de pui fiarta, 20% morcov ras, 20% fulgi de ovaz / porumb. Optional (in functie de sensibilitatea cainelui), o cana de supa de pui (apa in care a fiert carnea).

Se fierb orezul si carnea, separat. Orezul se scurge bine de apa, carnea se desprinde de pe oase si se marunteste. Se amesteca orezul cu carnea, morcovul crud dat prin razatoare si fulgii. Se poate folosi, pentru omogenizarea amestecului, o cana de supa de pui.


Orez fiert cu cereale, morcovi si carne de vita


Carnea de vita este foarte senatoasa si este destul de usor de digerat; daca dieta cainelui nu impune un aport proteic foarte scazut si in cazul in care carnea provine dintr-o sursa de incredere, se fierbe doar jumatate din cantitatea de carne, restul se marunteste si se adauga cruda in amestec.

Ingrediente: 35% orez fiert si scurs de apa, 25% cereale integrale fierte, 30% carne de vita, 10% morcovi fierti, apa in care au fiert morcovii (aproximativ o cana).

Se fierb orezul, carnea, morcovii (in putina apa), separat. Orezul se scurge de apa, se amesteca cu carnea maruntita si cu morcovii pasati; amestecul se omogenizeaza cu o cana din apa in care au fiert morcovii (pentru a se pastra substantele nutritive, se fierb in putina apa si pentru putin timp, cat sa poata fi pasati).

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu