duminică, 20 septembrie 2009

Câinele şi copilul

Dincolo de jocuri şi drăgălăşenii, căţelul şi copilul împărtăşesc mari momente de complicitate. Dar atenţie! Este suficient un gest nedelicat şi un accident se poate întâmpla imediat. Este obligaţia ta să îi înveţi să se înţeleagă bine.
Câinele va trebui obişnuit cât mai mult cu prezenţa copilului. În acelaşi timp de acelaşi tratament va trebui să aibe parte şi copilul. Deseori jurnalele televizate au prezentat pe larg ştiri referitoare la drame în care au fost implicaţi copii şi câini. Conform unor statistici în special copiii mici, în vârstă de mai puţin de un an, sunt primele victime ale muşcăturilor. Majoritatea accidentelor de acest gen nu sunt prezentate complet, mass media oferind publicului telespectator, mai degrabă, latura spectaculoasă şi mai puţin realitatea.
Atunci când un câine creşte de mic, alături de un copil, accidentele sunt puţin probabile: şi copilul şi câinele vor avea de câştigat. Copilul va învăţa să respecte animăluţul de companie îşi va asuma anumite responsabilităţi şi va învăţa cum să se poarte cu el câştigâd astfel un prieten de nădejde.
Ce te faci cu animalul, pe care îl ai de ani buni, atunci când care vine pe lume copilul? Evident, copilaşul îţi este scump ca lumina ochilor. Dar căţelul, pe care l-ai răsfăţat în anii anteriori, de ce ar trebui să sufere şi să-şi părăsească familia?
În aceste condiţii căţelul trebuie să păstreze o anumită distanţă faţă de noul-născut şi nu va intra în camera acestuia neînsoţit. Este bine să îi faci cunoştinţă câinelui cu noul membru al familiei. De fapt, copilul este cel care pătrunde într-un mediu care a aparţinut anterior animalului de companie.
Este necesar să se ia unele măsuri de igienă. Animalul de companie trebuie deparazitat periodic şi trebuie să fie la zi cu vaccinările. Câinele trebuie periat foarte bine şi spălat temeinic pe lăbuţe când vine de afară.
La început copilaşul nu este conştient de importanţa câinelui în familie. Pe măsură ce copilul creşte, părinţii vor vedea că, dacă nu mai sunt frăţiori sau surioare în preajmă, primele fiinţe pe care le va vedea când va deschide ochii sunt animăluţele de companie.
Copilul, din curiozitate, trage câinele de urechi sau de coadă, îi bagă degetele în ochi încercând astfel să îl cunoască mai bine, experimentând diferite situaţii. Joaca aceasta nu este întotdeauna pe gustul căţelului. De asemenea gânguritul sau ţipetele unui bebeluş ar putea să i se pară a fi semne de agresiune. Aşa că mare atenţie: copilul mic nu trebuie să fie lăsat singur în aceeaşi încăpere cu un câine.
Câinele îl poate considera pe copil puiul său. Va fi mult mai tolerant cu copilul decât cu adulţii din casă, dar în acest caz îl va şi pedepsi ca pe propriul pui şi din pricina unei astfel de pedepse se poate ajunge direct la „Urgenţe". În cazul în care bebe a fost muşcat plaga trebuie dezinfectată imediat cu apă şi săpun. Pasul al doilea este vizita la medic. Acesta va administra copilului tratament antibiotic pentru a preveni o infecţie. Atunci când muşcătura este profundă este absolut necesar să ajungi foarte repede la medic, sau chemi Salvarea.
Obişnuieşte-ţi câinele cu prezenţa unui copil în casă, încă din primele luni de sarcină. Apoi după ce se naşte copilul, poţi diminua progresiv timpul de plimbare alocat numai căţelului şi îl poţi lua şi pe cel mic cu voi. Cum timpul alocat numai lui va fi mai scurt, va trebui să compensezi asta cu ceva mai multă atenţie din partea ta, pentru ca apariţia bebeluşului în familie să nu fie percepută de câine ca fiind ceva negativ. Cel puţin o perioadă de câteva luni câinele nu ar trebui să aibe acces în camera copilului.
Este mai simplu atunci când un căţeluş intră într-o familie unde copilul are deja câţiva anişori. Cei doi vor creşte împreună în acelaşi mediu. Mare atenţie în cazul animalelor sub un an!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu