duminică, 20 septembrie 2009

Papa bun! Alimentaţia puiului de câine.

Din momentul în care l-ai adus acasă, numai de tine depinde ca puiul de câine să urmeze o dietă echilibrată, pentru a ajunge la maturitate un câine sănătos şi voinic. Un pui luat de la un crescător ar trebui să fie obişnuit cu mâncarea solidă. Sunt crescători care oferă căţelei care alăptează şi mâncare solidă de tipul celei pentru pui, pentru că aceeasta este mult mai bogată în calciu şi vitamine, aşa că şi puiul ar trebui să fie familiarizat cu acest fel de mâncare. Dacă nu atunci puiul trebuie să înveţe de la tine. Mare atenţie la schimbarea alimentaţiei puiului: trecerea de la o marcă de mâncare la alta se face treptat, combinând felul nou cu cel vechi până când ajungi să înlocuieşti complet felul cel vechi.
Căţeii sunt foarte activi şi cresc repede, au nevoie de hrană specială care le oferă necesarul de energie, asta înseamnând că un pui are nevoie de alimente uşor digerabile, în aşa fel încât organismul său să poată absorbi substanţele nutritive. Oferă căţeluşului tău porţii mici de mâncare, de trei-patru ori pe zi pentru că stomacul puiului este foarte mic şi bucăţelele trebuie să fie pe măsura boticului lui.
ホn acelaşi timp el trebuie să-şi ia tot spectrul de substanţe nutritive dintr-o cantitate mică de hrană şi de aceea este important ca porţia de mâncare pe care i-o dai să fie consumată în întregime.
Căţeluşul tău are nevoie de o nutriţie specială, o dietă echilibrată, hrană concentrată astfel încât într-o cantitate redusă să fie prezente toate substanţele nutritive necesare dezvoltării sale armonioase.
Ca şi la alte specii principalii nutrienţi, indispensabili dezvoltării armonioase a unui câine, sunt:
- proteinele (albuminele), ce se găsesc mai ales în carne, lactate, ouă, peşte, conserve de carne etc;
- lipidele (grăsimile), care au atât surse animale cât şi vegetale;
- glucidele (hidrocarbonaţi);
- microelementele: calciu, magneziu, sodiu, fosfor, care se găsesc în lactate, produse din carne etc.;
- vitaminele, îndeosebi cele liposolubile: Ai, D2, F, E, dar şi cele din grupele B şi C.
Dacă îi oferi prea multă mâncare puiul se îngraşă, apoi odată ajuns la maturitate poate prezenta anomalii ale oaselor (problemă de sănătate întâlnită mai des la căţeii din rasele mari şi foarte mari). Cantitatea de mâncare de care are nevoie căţeluşul tău depinde de greutatea acestuia. ホnainte de a achiziţiona hrana este bine să citeşti schema nutriţională de pe spatele produselor uscate şi de pe pachete. Această schemă îţi va spune cât trebuie să-i oferi căţelului, în funcţie de greutate şi vârstă. Sigur că un căţel de talie mică nu va mânca la fel de mult precum unul dintr-o rasă mai mare. ?n pricipiu cantitatea de hrană diferă în funcţie de rasa câinelui dar poate depinde şi de tipul de hrană - umedă, uscată sau combinată. Dacă ai nelămuriri, cere sfatul specialiştilor: îţi stăm oricând la dispoziţie şi este imposibil să nu putem găsi împreună o soluţie.
Oferind puiului o dietă adecvată încă de la început, îl ajuţi să devină un câine sănătos şi activ. Nu numai că îl vei menţine în formă, dar îl vei şi proteja de probleme cauzate de consumarea unor alimente nepotrivite şi absenţa unei diete echilibrate pe termen lung.
Unii stâpâni de câini oferă animalelor lor hrană preparată în casă. Este dificil, chiar şi pentru un crescător experimentat, să obţină echilibrul nutriţional corect. Cel mai bine este să-ţi obisnuieşti căţelul cu alimentele speciale, potrivit vârstei pe care o are, alimente pe care le poţi achiziţiona din magazinele de specialitate.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu