duminică, 20 septembrie 2009

Omul - şeful haitei

Câinele este un animal care în libertate se asociază cu cei de aceeaşi specie şi formează o haită. Haita are un lider. Când autoritatea liderului se clatină ceilalţi membri ai haitei aspiră la poziţia de conducător. Se luptă între ei pentru supremaţie şi atunci când unul dintre ei iese învingător el este acceptat şi respectat ca un veritabil şef.
Omul percepe câinele ca pe un membru al familiei care nu poate vorbi şi care se comportă ca un copil. Câinele îi percepe pe oameni ca fiind membri ai haitei. Aceste percepţii diferite pot intra în conflict.
Un câine poate avea un temperament submisiv, echilibrat sau dominant. Un câine submisiv nu va încerca prea des să se afirme ca lider al "haitei".
Un exemplar dominant va depune toate eforturile în acest sens. Pe nesimţite întreaga familie va începe să ducă o luptă pentru supremaţie de care câinele va fi foarte constient şi afectat.

Dacă ai un câine dominant, până când vei înţelege cam ce se petrece în capul lui ar fi bine să respecţi câteva reguli simple.
Mâncarea se serveşte şi se consumă la ore fixe. În cazul în care câinele nu a mâncat, iei vasul şi va mânca mai târziu la următoarea oră de masă. Nu-l lasa sa decida el ca ar fi cazul sa-i dai altceva, "mai bun"!;
Hrăneşte-l după masa oamenilor. Unii recomandă hrănirea câinelui înainte, pentru că animalul, văzând şi mai ales mirosind mâncarea, salivează şi secretă imediat sucurile gastrice necesare unei mese, în acest caz crescând astfel riscul apariţiei gastritelor. Dacă nu primeşte niciodată nimic înainte de ora stabilită, se va obişnui cu situaţia şi organismul lui nu va mai reacţiona ca şi când ar trebui să primească de mâncare.
Dacă îi întâlneşti privirea, susţine-o până când câinele se uită în altă parte. Schimburile de priviri "drept în ochi" sunt provocări din care trebuie să ieşi învingător.
Nu te juca violent cu câinele tău. Jocul în care stăpânul ţine jucăria în mână şi câinele trage de ea nu este indicat în cazul unui câine cu temperament dominant: practic este o luptă pentru proprietatea asupra jucăriei.
Tu începi şi tot tu pui capăt oricărui joc, pentru că numai conducătorul haitei cere atenţia celor inferiori în ierarhie şi iniţiază joaca.
Nu îţi lăsa câinele să muşte pe nimeni, nici măcar în joacă.
Nu lăsa câinele să doarmă în pat, să se urce pe canapele sau pe fotolii. Somnul în acelasi loc denotă egalitate Tu şi cîinele nu sunteţi egali.
Nu te aşeza în poziţii în care capul tău este cu un nivel mai jos decât al câinelui - va crede că poziţia ta de lider poate fi „atacată".
Dacă cerşeşte, nu primeşte. Nici mâncare, nici atenţie. Acestrea sunt recompense. Recompensele sunt importante şi se acordă atunci când decizi tu şi când a executat o comandă a ta. Nu trebuie să laşi ca recompensa să îşi piardă valoarea în ochii câinelui tău.
Înainte de orice "favor" pe care i-l faci (de exemplu: ieşit la plimbare, servirea mesei sau o mîngâiere), cere-i să execute o comandă oarecare. Poţi repeta comanda si astfel îţi consolidezi poziţia de lider!
Dacă îţi stă în drum şi nu poţi trece de el decât dacă îl ocolesti sau "îl sari", fă-l să se ridice: câinii se dau la o parte din calea membrilor superiori în rang din haită.
Totul este proprietatea ta: jucăriile, mâncarea, vasul de apă, culcuşul. Ar trebui să poţi în orice moment să le iei, să le muţi sau să le arunci, dacă vrei, fără ca animalul să protesteze.
Învaţă-l comanda "lasă!". Asigură-te că o execută în orice condiţii. Tu eşti cel care decide pe ce are voie să pună botul şi pe ce nu!
Dacă animaluţul tău este mai puţin dominant sau chiar submisiv, poţi să nu aplici o parte din recomandările de mai sus, pentru că îţi va recunoaşte autoritatea şi rişti să-l contrariezi. Încearcă întâi să afli care este temperamentul real al căţelului tău şi învaţă să-l cunoşti cât mai bine.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu