miercuri, 1 aprilie 2009

Cum să-ţi pregăteşti câinele pentru sezonul primăvară - vară



Odată cu luna martie soseşte un nou anotimp. Frigul iernii rămâne în urmă, iar faptul că am trecut deja la hainele subţiri e semn că primăvara îşi intră în drepturi. Această perioadă reprezintă o ocazie în plus să ne bucurăm mai mult de compania prietenului nostru drag - câinele. Plimbările lungi şi joaca prin parcurile special amenajate (sau prin propria curte) se numără într-adevăr printre activităţile preferate ale aproape oricărui câine. Însă este necesar să ai în vedere că vremea caldă poate constitui şi o ameninţare pentru starea sănătăţii câinelui tău. Iată, în continuare, câteva sfaturi utile care te vor ajuta să ai grijă ca el să rămână în formă şi acest sezon să nu-i creeze probleme.

În primul rând trebuie să ai grijă de timpul pe care căţelul îl petrece la soare. La fel ca şi în cazul oamenilor, soarele poate provoca de asemenea arsuri puternice câinilor. Ar fi bine dacă ai reuşi să-ţi perii în fiecare zi căţelul.

Un alt lucru pe care nu trebuie să-l pierzi din vedere este faptul că vremea caldă şi expunerea directă la soare prezintă riscul apariţiei deshidratării. De aceea, îţi recomandăm să-i asiguri câinelui accesul la un vas cu apă proaspătă în orice moment al zilei, în special după-amiaza.

În zilele de vară, plimbările zilnice trebuie făcute, de preferat, dimineaţa devreme sau seara târziu, când este mai răcoare.

Paraziţi, precum puricii şi căpuşele, pot apărea oricând în asemenea condiţii. Astfel, o vizită la medicul veterinar ar fi oportună. Acesta va fi cel mai în măsură să-ţi spună care sunt tratamentele antiparazitare indicate. În plus, nu exclude nici posibilitatea folosirii unui tratament naturist pentru a preîntâmpina apariţia acestor probleme şi a te scuti de bătăi de cap mai târziu.

Primăvara şi vara înseamnă şi distracţie. Tot mai multe evenimente (petreceri, concerte) au loc, ceea ce înseamnă o sursă nedorită de zgomot pentru câinele tău „de oraş". De aceea, încearcă să-l ţii departe de asemenea manifestări. Nu cred că mai este nevoie să menţionăm că zgomotul nu-i face bine. Îi provoacă o stare de un real disconfort, îl stresează, făcând loc anxietăţii şi depresiei, uneori ducând la un comportament agresiv greu de controlat.

Dacă eşti fericitul posesor al unei camionete, trebuie să mai ştii un lucru, în cazul în care doreşti să ieşi la un picnic, la iarbă verde, şi nu vrei să-ţi laşi câinele acasă: este extrem de periculos să-i permiţi acestuia să stea în bena din spate, în timpul mersului. Astfel, animalul se poate răni foarte uşor sau poate fi aruncat din maşină.

De asemenea, primăvara este cea mai potrivită perioadă pentru a trece la acţiune dacă planifici să-i schimbi meniul prietenului tău patruped. Tranziţia la o hrană premium, fără coloranţi artificiali, arome sau substituenţi, fără ingrediente modificate genetic sau anti-oxidanţi sintetici, poate fi, uneori, dificilă. Însă, dacă ştii cum să procedezi, acest proces devine „floare la ureche". Totul se bazează pe răbdare şi consecvenţă. La început, introdu în mâncarea obişnuită cel mult 10% din noul tip de hrană. Continuă adăugând în fiecare zi cu 10% mai mult, până când tranziţia a ajuns la final. Astfel, în scurt timp (maxim două săptămâni), câinele „se va împrieteni" cu noul tip de mâncare, ceea ce-i va da un plus de putere şi rezistenţă, îl va ajuta să rămână sănătos şi îi va prelungi durata de viaţă.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu