miercuri, 1 aprilie 2009

Fără apă nu se poate! Cât de importantă este apa pentru o nutriţie sănătoasă




Chimiştii se referă la ea folosind termenul H2O, ceilalţi o numesc simplu: apă. Dicţionarul explicativ al limbii române defineşte termenul într-un mod lapidar, astfel: lichid incolor, fără gust şi fără miros, compus hidrogenat al oxigenului, care formează unul din învelişurile Pământului. Însă apa reprezintă mult mai mult decât atât. Este cea mai importantă dintre toate substanţele nutritive.

Un animal poate pierde toată grăsimea şi jumătate din proteine fără ca acest lucru să aibă un impact serios asupra calităţii vieţii sale. Dar pierderea a numai 10% din cantitatea de apă din organism poate duce la afecţiuni grave.

Apa reprezintă 84% dintr-un pui abia născut şi 60% dintr-un câine adult. Apa este necesară pentru aproape toate funcţiile organismului. Într-o zi toridă de vară, câinele tău va suferi de deshidratare foarte rapid dacă nu are la dispoziţie o sursă de apă proaspătă.

De câtă apă are nevoie câinele?

Sunt foarte mulţi factori care influenţează cantitatea de lichide necesară unui câine, de aceea cel mai indicat ar fi să-i oferi accesul liber la un vas cu apă, astfel încât să-şi regleze singur consumul. O regulă generală spune că un câine are nevoie de două ori şi jumătate mai mult lichid decât cantitatea de hrană ingerată. Astfel, în cazul în care mănâncă un kilogram de crochete uscate, are nevoie de cel puţin doi litri şi jumătate de apă.

Factori precum temperatura ridicată, activitatea fizică sau alăptarea cresc nevoia de lichide de până la trei ori faţă de cantitatea normală.

Cele mai multe animale consumă mai multă apă decât au nevoie. Ceea ce nu este un lucru rău. Însă prea puţină poate conduce la consecinţe grave. De asemenea, câinii care sunt hrăniţi cu mâncare umedă pot avea nevoie de o cantitate mai mică de lichide.

Calitatea apei, un factor decisiv

Ce trebuie să ştii este că nu toată apa are aceeaşi calitate. Apa netratată poate conţine bacterii periculoase, viruşi sau paraziţi.

Una dintre problemele cel mai des întâlnite, ce apare în urma consumului de apă netratată este Giardia. Apa plată, de la robinet, este considerată, de regulă, foarte sănătoasă, deşi au apărut opinii conform cărora cu cât aceasta conţine mai mulţi nitraţi, fier sau magneziu, cu atât mai mari sunt riscurile de producere a unor afecţiuni serioase pe termen lung. De aceea, mulţi proprietari de câini dau animalelor apă îmbuteliată. Însă nici cea mai pură apă din lume nu va fi de nici un ajutor dacă o vei pune într-un vas murdar. Castroanele nespălate permit apariţia multor microorganisme dăunătoare. Vasele în care se pune apa trebuie spălate zilnic şi dezinfectate periodic. Vasele din oţel inoxidabil sunt cele mai indicate pentru acest lucru. Sunt uşor de curăţat şi rezistă bine la zgârieturi. Oricum, cumpără un vas de calitate şi schimbă-l de îndată ce observi că au început să apară diverse zgârieturi. Adu-ţi aminte, de fiecare dată, că un castron din care tu nu poţi bea apă nu este unul din care patrupedul tău să o facă.

Un alt factor care determină calitatea apei este temperatura. Pe timpul verii, câinii o preferă cât mai rece (dar nu exagerat), în timp ce iarna o beau la temperatura camerei. În plus, nu uita că zăpada nu este o formă de apă acceptată de câinele tău.

Deshidratarea în timpul bolii

Când un câine nu se simte bine, acesta refuză să mai bea apă. Însă, în acelaşi timp, febra şi alte procese declanşate de boală determină o creştere a nevoii animalului pentru consumul de lichide. Rezultatul? Organismul câinelui se deshidratează în mod rapid.

Astfel, prevenirea deshidratării şi suplinirea lipsei de lichide din corp sunt cele mai importante aspecte de care un doctor trebuie să ţină seama în tratarea unui câine bolnav. Cel mai indicat lucru este să-ţi încurajezi prietenul să consume cât mai multă apă. Dacă acesta continuă să refuze, va fi nevoie de administrarea de lichide în mod intravenos sau subcutanat.

Afecţiuni precum cele ale rinichilor sau diabetul provoacă o stare de sete continuă şi, de asemenea, urinarea în mod des. Însă nici în acest caz nu trebuie să-i îngrădeşti accesul animalului la vasul cu apă. Singura dată când o poţi face este atunci când câinele vomită. Într-o astfel de situaţie poţi să nu-i permiţi să bea apă, dar nu mai mult de 24 de ore. Dacă acesta continuă să vomite, va fi necesară administrarea de lichide pe cale intravenoasă şi un consult medical urgent.

Consumul de apă şi performanţa

Consumul de apă determină într-o măsură foarte mare performanţa şi eficienţa animalului. Cei care cresc câini pentru cursele cu sănii ştiu foarte bine acest lucru. Ei se asigură întotdeauna că animalele lor consumă o cantitate suficientă de apă, iar, în timpul curselor, se opresc în mod frecvent pentru a le oferi această ocazie, astfel încât respectivii câini să rămână bine hidrataţi.

Consumul de apă în timpul activităţii fizice ajută foarte mult la performanţa animalelor. Un studiu arată că acei câini care obişnuiesc să bea apă în timp ce execută diverse exerciţii ce necesită forţă fizică se descurcă cu 80% mai bine decât cei care beau apă înainte sau după respectivul eveniment.

Rolul apei în alimentaţie

  • este utilizată în procesul de digestie şi de absorbţie a substanţelor nutritive;

  • este responsabilă de menţinerea organismului la temperatura optimă;

  • înlocuieşte fluidele ce se pierd prin diverse secreţii;

  • are un rol important în toate reacţiile chimice din organism;

  • transportă substanţele nutritive la celule şi, de asemenea, preia substanţele nefolositoare şi toxice de la celule, transportându-le la organele excretoare.

Un comentariu: